blue-flower headerblauw1 maple raindrops walden-pond windows

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/hanslowijs/domains/hanslowijs.nl/public_html/libraries/cms/application/cms.php on line 464

“Hij zag een ladder die op de aarde stond en helemaal tot de hemel reikte”. (vers 12)
(Lezen: Genesis 28 : 10 – 15) Afgelopen Kerst ontving ik via Facebook ‘een gedichtje’ van een vriendin van onze dochter.
Een half jaar geleden hebben ze hun dochtertje van ruim anderhalf jaar moeten begraven.
Ze schreef:

“Ik hoef niet veel voor kerst
voor kerst hoef ik geen cadeautjes..
ik wens 1 ding,
en dat is….
een ladder die hoog genoeg is om naar hun te klimmen die we ooit hebben verloren,
om hen nog een keer te knuffelen en kussen,
om hen nog 1 keertje te zien,
hen nog een keer te kunnen voelen..
omdat we nog zolang zonder ze moeten!!
love you!!!! Lief meisje! “Een ladder naar de hemel is een veel gebruikt symbool.
In het vroege Christendom stelde men de weg naar God voor als een ladder. De ladder als schreeuw naar God. Als een hand die uitstrekt naar Hem.
Dichtbij de plek van het voormalig gevangenkamp Amersfoort staat aan de bosrand een veertien meter hoge, bronzen ladder. Het kunstwerk staat er al jaren.
Er staat niet bij welke gedachten de kunstenaar had, toen hij die ladder maakte.
Iemand schreef: ‘Dacht hij aan de uitkijktoren? Vanuit die toren keken de bewakers immers op je neer. Vanaf die plek werden er mensen doodgeschoten, als ze te dichtbij de hekken kwamen.
Of dacht de kunstenaar aan een onzichtbare ladder die symbool staat voor de hoop die leefde in de harten van de gevangenen? Vijanden kunnen je binden, martelen, gevangenzetten, maar in je gedachten blijf je vrij. Gedachten als de treden van een ladder waarlangs je omhoog klimt: Niemand houd je tegen. Je kunt ook denken aan de vele gebeden die in dat kamp werden uitgesproken. Er is daar immers in bijna onbeschrijfelijke omstandigheden tot God om uitkomst geschreeuwd. Als een ladder die reikt naar de hemel’. Ik moest toen ik dat las ook denken aan Jakobs ladder.

Misschien heeft aartsvader Jakob dat ook welgedaan, geschreeuwd naar God.
Hij moest vluchten voor zijn broer. Zeker, hij had het er ook zelf naar gemaakt.
Jakob had zijn vader en broer bedrogen. Hij had God voor de voeten gelopen.
Zou de hemel daarom hem nog wel willen aanvaarden?
Op een nacht kreeg hij antwoord op die vraag. Hij zag in een droom een ladder die reikte tot in de hemel. Engelen daalden er van af. God verzekerde hem dat Hij hem niet zou verlaten.
Het verhaal is een uitnodiging, een uitdaging: Mens, kom uit je schulp, uit je schelp, sta op, groei op, DURF TE LEVEN. Durf Israël te worden, en laat Jacob achter je.
En dat is een belofte die ik graag wil onderstrepen: “Ik zal je behoeden en Ik ben overal met je.” Wat had, beste mensen, Jacob deze belofte nodig! Jacob, de bedrieger. De uit-het-nest-geworpen jong. Het zwarte schaap van de familie. Uiteindelijk verlaten, op de vlucht, als een zwerver onder een blote sterrenhemel.
En dan deze belofte van God: “Ik zal met je zijn, waar je ook naar toe gaat!”
Mag ik de lijn doortrekken. Het verhaal vertelt ons dat er een God is die belangstelling heeft voor ons leven. Belangstelling voor u en jou en mij.
Hij zegt: “Ik wil uw en jouw God zijn.” “Ik hoor bij jou en jij hoort bij Mij.” “Ik ga met je mee, op reis door het leven.” “Langs welke wegen je ook gaat ... Ik ben met je.” “En zelfs al gaat het soms mis in je leven ... kijk maar naar het levensverhaal van Jacob ... Ik laat je niet vallen.”
“Ik blijf je trouw ... ondanks jouw ontrouw.”
De jonge moeder schreef:

ik wens 1 ding,
en dat is….
een ladder

Als je gelooft, mag je weten dat er een verbinding – een ladder – bestaat tussen hemel en aarde. Heel concreet is: Jezus is de ladder, de verbinding tussen hemel en aarde.
Zijn werk was geen vergeefse poging, eindigde niet ergens halverwege.
Het was geen tijdelijke ladder, maar een eeuwige ladder.
Hij heeft zijn werk afgemaakt.
Heeft u, heb jij het moeilijk in het leven?
Met een beetje verbeelding zie je dan een ladder die naar de hemel reikt. En als je je ogen dichtdoet en je hart voor Gods woorden openstelt ... kun je hier de droom van je leven dromen!
U, jij en ik ... wij mogen verder gaan op onze reis door het leven. Geweldig als je dat mag doen wetende dat ;
‘Daar ruist langs de wolken een lieflijke naam,
die hemel en aarde verenigt tezaam’
Hans Lowijs, pastor.

Dagelijks Woord