blue-flower headerblauw1 maple raindrops walden-pond windows

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/hanslowijs/domains/hanslowijs.nl/public_html/libraries/cms/application/cms.php on line 464

Wanneer mensen voor een nieuw bestaan staan, klinken wel eens de woorden:‘Als er één deur gesloten wordt, opent God een venster!’.
Maar is het leven niet vol deuren?
In het levensverhaal van Noach staat een hele belangrijke – Noach deed alles wat de Heer had opgedragen, en Noach ging in de Ark vanwege het water van de vloed en de Heer sloot de deur achter hem toe…. En is Noach niet het verhaal van een mensenleven?
Het leven is vaak vol deuren. Letterlijk en figuurlijk. Onherroepelijke deuren. Hoe vaak is het al gebeurd in ons leven dat er zich een deur achter je sloot? Ooit eens al, bij onze geboorte. En je kon nooit meer terug in die zorgeloze warme en veilige moederschoot. Wat ons rest is een voortdurend zoeken naar geborgenheid, een leven lang. En het leven ging verder en levenslang openen en sluiten zich deuren – van school, van je werk, van gezin, van relaties… Ook onherroepelijk soms! Soms zomaar plotseling in het ziekenhuis, van die automatische. Naar de OK sluit de deur zich tussen u en uw familie …..en dan die narcose – hoe zul je achter die deur vandaan komen? Deuren onomkeerbaar. Soms zijn er ook deuren met een klap dicht gesmeten – geen contact meer met je familie. En soms, soms hoor je erop kloppen, klop je misschien zelf, soms ongehoord. Zal er dan toch nog een luikje open kunnen gaan? Het verhaal van Noach, is ons levensverhaal.
Het is trouwens één van de mooiste Bijbelverhalen om voor te lezen voor de kinderen: zo mooi en beeldend met die dieren, twee aan twee aan boord – En ook zo mooi hoe Noach gewoon trouw is aan God. Gewoon doen wat je vindt om te doen, al lijkt de tijdgeest je ongelijk te geven, al word je belachelijk gemaakt vanwege je geloof. Geloven = vertrouwen dat God zijn Woord zal houden – leven in verbondenheid, levenslang.

Maar zo mooi als het verhaal is, zo moeilijk is het óók: Alles wat verdronk, toen de deur gesloten was…God, hoe bestaat het? Maar misschien moeten we het ook door de ogen van God proberen te bekijken. God stond het water aan de lippen. Hij kon geen kant meer op met mensen die goddeloos en reddeloos, harteloos en redeloos leefden… God stond het water allereerst aan de lippen… Maar het joodse volk kent een geheim – waarin wij mogen delen. Dat er door het water heen een nieuw begin mogelijk is. Het leven is ondergaan en opstaan. Door het water heen gaan om op te staan. En dat je een beroep op God kunt doen! Wij leven met het anker van de hoop voor de toekomst. Want als er een deur gesloten wordt, opent God een venster. God is uiteindelijk niet de verborgene of, erger nog, de afwezige, nee, je kunt bij God thuiskomen, nu al in dit leven en straks, na je sterven, helemaal. Laten we dan aan die God vragen. Doe open, God, Ik wil u ontmoeten, ik verlang ernaar u meer en meer te leren kennen. Tegen ons, tegen u en mij zegt Jezus vandaag: “Klop en je zult opengedaan worden”. Kom naar Mij, ik ben de deur naar God toe en ik doe graag de deur voor je open”. Wij mogen aan die deur aankloppen in de verwachting, dat ons opengedaan zal worden.
We zijn meer dan welkom bij de Heer want er is een deur.


Er is een deur ...

Er is een deur die openstaat

een deur naar ’t hart van God…

Een ópen deur, die nodigt tot

een komen vroeg of laat.

Voor ieder die daar binnengaat

geldt Gods genade-bod.

Er is een deur die openstaat,

een deur naar ’t hart van God…

Die deur is Christus, die ons lot

verandert metterdaad;

die liefde brengt in plaats van haat

en eeuwig heilgenot.

Er is een deur die openstaat,

een deur naar ’t hart van God…

Uit: Mijn tijden zijn in Uw Hand

Van: Joke van Sliedregt

Hans Lowijs,pastor.

Dagelijks Woord